اولین پیش نشست کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمومنین امام علی (ع) در موضوع «نقش امام علی (ع) در گسترش علوم اسلامی» در سالن صدر مجتمع جامع آموزش عالی امام خمینی (ره) جامعة المصطفی العالیمه (ص) در شهر مقدس قم برگزار شد. این پیش نشست در تاریخدهم مهرماه 98 در روز چهارشنبه ساعت 10:00 الی 11:30 صبح با حضور اساتید و دانشپژوهان مدرسه عالی تفسیر و علوم قرآن برگزار شد.
موضوع: نقش امام علی (ع) در گسترش علوم اسلامی
اساتید مدعو:حجة الاسلام و المسلمین دکتر حسین علویمهر
سوابق علمی ـ اجرایی: مدیر مدرسه عالی تفسیر و علوم قرآن، دانشیار علوم قرآن و حدیث، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه، مدیر سابق انجمن قرآن پژوهی حوزه علمیه قم، مدیر کمیته قرآن کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، نگارش و راهنمایی و داوری بیش از صدها پایان نامه و رساله دکتری و سطح 4 و 3 در حوزه علمیه قم و جامعة المصطفی العالمیه و نگارش مقالات متعدد علمی پژوهشی در مجلات مطرح علمی کشور و ... .
حجة الاسلام و المسلمین دکتر اکبر محمودی سوابق علمی ـ اجرایی: مدرس حوزه و دانشگاه، معاون علمی کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، نگارش و راهنمایی و داوری بیش از دهها پایان نامه کارشناسی ارشد و سطح 3، نگارش مقالات متعدد علمی پژوهشی
.دبیر جلسه حجة الاسلام و المسلمین میثم ناظمی؛ مدرس حوزه و دانشگاه و دانشجوی دکتری قرآن و علوم تربیتی
گزارش تفصیلی:
در ابتدای جلسه آیاتی چند از کلام الله مجید توسط یکی از قراء مدرسه تفسیر قرائت شد. پس از آن حجة الاسلام و المسلمین دکتر حسین علویمهر در سخنانی به اهمیت و نقش امیرالمومنین امام علی (ع) در تربیت شاگردان تفسیری و فقهی و تلاش ایشان در گسترش دانشهای مختلف اسلامی در سده اول هجری شد. ایشان با تأکید بر اینکه بسیاری از علومی که الان در حوزههای علمیه و دانشگاههای اسلامی مطرح است، ریشه در اندیشههای علوی داشته و معتقد هستند که شاگران مکتب علوی باید ادامه دهنده راه این امام همام باشند.
دکتر علوی مهر، مدیر مدرسه عالی تفسیر مجتمع قرآن و حدیث، با ارائه موضوعات بهروز و جدید در زمینه امام علی (ع) و مطالب مربوط به تفسیر قرآن، طلاب و دانشجویان این مرکز علمی را به سمت تلاش علمی و نگارش مقالات، پایان نامه و رساله های علمی قوی در این زمنیه ترغیب کرد و از حمایت معنوی مسئولین کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمومنین امام علی (ع) از آثار فاخر دانست.
بعد از ایشان حجة الاسلام و المسلمین دکتر اکبر محمودی با اشارهای به نقش امام علی (ع) و شاگرانی همچون ابوالاسود دوئلی در دانش نحو، قرائت و ... پرداختند و مستندات علمی خود را در اثبات این مطلب ارائه کردند. یکی از دانشهای دیگری که امام علی (ع) در پیدایش و گسترش آن نقش بیبدیلی ایفا کردهاند، دانش حدیث است، ایشان با ارائه گزارشی از میزان روایات و مسندهایی که کتابهای شیعه و اهل سنت از امام علی (ع) وجود دارد، به تأثیرگذاری وی در دانش حدیث پرداخت.
دکتر محمودی نقش دیگری از امام علی (ع) در علم تفسیر را تربیت شاگردی مانند ابن عباس دانست که این مفسر در میان شیعه و اهل سنت نقش شگرفی دارد و نمیتوان تفاسیر سده اول را خالی از نظرات این مفسر و شاگرد مکتب علوی خالی دانست.
آخرین محوری که دکتر اکبر محمودی از نقش امام علی (ع) در آن علم سخن گفت، علم اخلاق بود که میتوان اولین متن اخلاقی مدون سده اول قمری را نامه 31 امام علی (ع) به فرزند برومند خود امام حسن مجتبی (ع) نام برد.
در ادامه جلسه که با حضور دبیر علمی کنگره، حضرت حجة الاسلام و المسلمین دکتر رضایی اصفهانی همراه بود، حجة الاسلام و المسلمین میثم ناظمی دبیر پیش نشست، با ارائه گزارشی از سایت کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمومنین امام علی (ع)، روش بارگزاری آثار را در سایت این کنگره آموزش داده و شرح و توضیح مختصری از اطلاعات سایت که به آدرس
http://imamali.wiki/ بود، ارائه داد.
در انتهای جلسه با آثار معنوی از زحمات اساتید مدعو قدردانی شد و جلسه با دعای برای سلامتی آقا امام زمان (عج) به اتمام رسید.