عضو کمیته علمی کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امام علی (ع)
عدالت اجتماعی در راس تفکر شیعه است
عضو کمیته علمی کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امام علی (ع)، عدالت اجتماعی را در راس تفکر شیعه دانست و افزود: حذف این مقوله در یک جامعه در بین صوف و هرگونه نگرشی که تفکر علوی را ذایل کند، بسیار سخت و سنگین است و بهانه را دست دشمنان ما میدهند، متاسفانه در برخی جاها در بین ما این موضوع نادیده گرفته شده و این زنگ خطر و نوعی عدول از تفکر علوی است، پس باید الگو باشیم الگو بودن هم به شعار نیست بلکه باید در عمل و به صورت حقیقی و واقعی نشان دهیم که در این مسیر حرکت میکنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بزرگداشت کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امام علی (ع)، دکتر محمدحسین ریاحی، استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر تاریخ با اشاره به اهمیت مساله جانشینی پیامبر در تاریخ اسلام، گفت: به قول برخی مورخان، مهمترین مسالهای که تاریخ اسلام را مورد بازتاب قرار داد، مساله جانشینی پیامبر اکرم(ص) بود که به اعتقاد ما اگر این جانشینی بر اساس حرکتی که در مسیر خود باید قرار می گرفت، انجام میشد، قطعا امروز جهان اسلام، دستاوردهای باشکوه بعثت را به خود می دید، بعثتی که به دنبال کمال انسان بود و در پی تحولی که بتواند هر انسان و جامعه ای را به مطلوب خود نزدیکتر کند.
او یکی از اهداف ارزشمند حرکت انقلاب اسلامی در تاریخ معاصر را بیان ماهیت و حفظ هویتی دانست که از فرهنگ علوی نشات گرفته و ما را نگه داشته است و افزود: منظور این که به عنوان یک شیعه، باید بتوانیم حرکت لازم را از حیث فردی و اجتماعی در تبعیت از فرهنگ علوی رقم بزنیم و این میتواند برای ما دستاوردهای با شکوهی را به بار آورد.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ با اشاره به این که امروزه جهان اسلام به این مساله رفته رفته پی برده که مسلمانان می توانند حرکت جدید و با شکوهی را رقم بزنند، تاکید کرد: این حرکت شدنی نیست مگر با تکیه بر همین فرهنگ علوی البته به شرطها و شروطها، یعنی همان اخلاص و عملی که فرهنگ علوی در پی آن بنا شده است.
بر آنچه علی(ع) را متمایز کرده تاکید کنیم
عضو کمیته علمی کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمومنین امام علی (ع) با تاکید بر این که بسیاری از مسایل مطرح شده در کنگرهها، بیشتر برگزیده ای از اخبار و بیان یک سلسله اطلاعات مهم هستند، گفت: آنچه اهمیت دارد این است که به تحلیل و آن هم از نوع علمی و به معنای دقیق پژوهشی آن نیز بپردازیم، یعنی ما با استناد به آن چیزی که می توانیم از تاریخ فرهنگ اسلامی و شیعه دریافت کنیم به آن چیزی که علی (ع) را بین مردمان جهان اسلام و حتی ادیان و مذاهب و فرق دیگر ممتاز و متجلی کرده است، تاکید کنیم و از آن نتیجهگیری نماییم.
ریاحی با اشاره به جذابیت این نوع نگرش و گرایش در میان همه ایسم ها، افکار و عقاید، ادامه داد: یکی از راهکارهای غنا بخشیدن به کنگره این است که دعوت از متفکران و اندیشمندان در یک چنین حرکتی فقط محدود به یک گروه و یا منطقه و یا گرایش خاص نباشد، موضوع اربعین و حضور بسیاری از متفکران دینی جوامع دیگر در این مراسم از جمله برخی از اندیشمندان مسیحی و بسیاری از شخصیتهای اهلسنت و یا دیگر علاقه مندان معنوی جهان امروز خوشبختانه بازتاب مناسبی داشته است و در این راستا ما باید محدودیت ها را برداشته و دنبال این باشیم تا زبان و قلم و اندیشه دیگران را در شناخت حقایق علوی به کار گیریم و این می تواند برگ برندهای برای همایش ما باشد.
وی با اشاره به تبلیغات منفی گستردهای که بر ضد فرهنگ علوی همواره وجود داشته و در سالهای اخیر شدت گرفته است نیز گفت: تبلیغات همیشه بوده و نباید از تبلیغات بر ضد خودمان واهمهای داشته باشیم، زمانی در بسیاری از شهرهای ایران و حتی اصفهان، نام بردن از امام علی(ع) کار سختی بود اما امروز عمده فداییان اندیشه و فرهنگ علوی از این سرزمین هستند، البته باید عملکردهای ما هم به گونهای باشد که هر گونه بهانه را از دست دشمنان بگیریم و یکی از آنها موضوع عدالت اجتماعی است.
عدالت اجتماعی، پایه تفکر علوی
استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر تاریخ عدالت اجتماعی را در راس تفکر شیعه دانست و افزود: حذف این مقوله در یک جامعه در بین صفوف و هرگونه نگرشی که تفکر علوی را زایل کند، بسیار سخت و سنگین است و بهانه را دست دشمنان ما می دهند متاسفانه در برخی جاها در بین ما این موضوع نادیده گرفته شده و این زنگ خطر و نوعی عدول از تفکر علوی است، پس باید الگو باشیم الگو بودن هم به شعار نیست، بلکه باید در عمل و به صورت حقیقی و واقعی نشان دهیم که در این مسیر حرکت میکنیم.
ریاحی با اشاره به تلاش جامعه بشر برای رسیدن به مطلوب، گفت: علی (ع) مورد اعتقاد و اتفاق است در زمان خود ملجا رسیدگی به امور حتی از ناحیه خلفا بوده و حتی و تفکر ضد اسلام که با پوششی اسلامی و برگرفته از فرهنگ جاهلی یعنی بنی امیه در پی محو آن بوده و با آن ستیز داشتند، به دلیل همین خصوصیت ضد تبعیض و بالاتر از همه به خدا اندیشیدن و با قائم به کلمه توحید بودن است.
وی از تلاش دست اندرکاران برگزاری این کنگره برای رسیدن به آرمان های علوی در جامعه خبر داد و افزود: برگزاری کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امام علی (ع) در واقع زمینه سازی برای گسترش فرهنگی است که از خرد و کلان ما را به علی نزدیک کند، امروز دنیا تشنه افکار اندیشهها و آرمان های علوی است و علاوه بر تبیین تاریخی راهکارها و نتیجهگیریها می تواند کارساز باشد.
نقطه شروع برای حکومت جهانی علوی
عضو کمیته علمی کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امام علی(ع) با تاکید بر این که دیدن واقعیات جهان امروز و مخالفت یا موافقت آن با فرهنگ علوی قابل تبیین و بررسی و تحلیل است، گفت: این امری شدنی است چرا که اگر ما به یک حکومت جهانی برگرفته از این تفکر و زاییده این آرمان و نیز نهایتا رسیدن به هدایت و رهبری فردی از سلاله علوی فکر میکنیم، باید آن زمینه سازی در چنین مجالس و محافلی نقطه ای شروع برای انجام و اجرا باشد.
محمد حسین ریاحی با تاکید بر اهمیت باور فرهنگ علوی در میان مسوولان جامعه ما، ادامه داد: باور این آرمان باید آنها را به این سمت و سو سوق دهد که تشنه چنین محافل و مجالسی باشند، مسوولیت پذیری در یک جامعه توحیدی الگو می خواهد و چه الگویی بالاتر از علی (ع) و اهداف اندیشهها و شیعه بودن او.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ با اشاره به اهمیت مسوولیت شیعه بودن، گفت: می خواهم بپرسم مسوولیت شیعه بودن یعنی چه مگر جز این است که علی را باور کنیم و به او اقتدا کنیم و از افراط و تفریط پرهیز و به واقعیت فکر کنیم.
تفاوت ها و تبعیض ها قابل قبول نیست
عضو کمیته علمی کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمومنین امام علی (ع) بروز تفاوتها و تبعیضها به شکلهای مختلف را در جامعه اسلامی قابل قبول ندانست و گفت: امروزه قابل قبول نیست که ما بگوییم حکومتی شیعی هستیم؛ اما تفاوتها و تبعیضها به اشکال مختلف بروز کند و جامعه و آرمانهای ما را تهدید کند. البته رسیدن به این موضوع زمان می برد اما باید از جایی شروع کرد و مسوولیت شیعه بودن راه را هموار میکند.
وی علم و منطق را در راس فرهنگ علوی دانست و یادآور شد: نهج البلاغه مشحون از دیدگاههایی است که علی (ع) برای رسیدن به مطلوب چه خود و چه پیروان شیعه را به آن سوق داده، پس شایسته است که جامعه علمی که امروز در پی مطلوب است این باور ها را مورد ارزیابی قرار داده و بشناسد. طالبان علم، دانشجویان و دانش پژوهان و استادان و آموزگاران جامعه نیز خود در این موضوع پیش گامند و با عشق و ارادت به امام علی (ع) و مسیر او نگاه می کنند اما قطعا آنچه که باید دنبال باشند یا طالب انجام آن از سوی دیگران هستند رسیدن و تحقق است امروز بعد از چهل سال جامعه ما که برمبنای یک حکومت مرتبط با این افکار شکل گرفته نیل به این مقاصد را جزو اصلی ترین مسایل میداند.